ملخص
هدفت الدراسة إلى بيان أثر الابتكار التسويقي (المنتج والتسعير والترويج والتوزيع) على أبعاد الميزة التنافسية (قيادة الكلفة، النوعية، المرونة، التسليم) في قطاع الصناعات الغذائية الأردنية وقد اعتمدت الدراسة على الاستبيان في جمع المعلومات والبيانات من عينة الدراسة التي تكونت من (120) استمارة تم توزيعها على (60) شركة. وبعد توزيع الاستمارات تم استخدام برنامج التحليل الاحصائي (spss) باستخدام اختبار تحليل الانحدار الخطي المتعدد المتدرج، وقدمت الدراسة إطار نظري يبين أهمية الابتكار التسويقي وممارساته الفعلية في القطاع المبحوث، وتوصلت الدراسة إلى وجود أثر للابتكار التسويقي بأبعاده المختلفة على إيجاد الميزة التنافسية في هذه الشركات وأوصت الدراسة بتوعية الشركات والمستهلكين بأهمية الابتكار في التسويق وتفعيل الأساليب الترويجية في توعية المستهلكين.
Abstract
This study aims at investigating the impact of marketing innovation (for product, price, promotion and distribution) on competitive advantage (leadership cost, quality, flexibility, and delivery) in the Jordanian food industry. After presenting the literature review to highlight the importance and significance of marketing innovation and its actual practices in the studied population, a survey questionnaire was used to collect the necessary data, simple and multiple regression were used in analyzing the data 120 questionnaires were distributed on 60 firms. The statistical analysis shows that there is a positive impact of marketing innovation on competitive advantage in the food industry sector. The study recommends that Jordanian firms should be educated about the importance of marketing innovation, and the use of promotional activities to spread this knowledge to consumers.
Key words: Marketing innovation, competitive advantage, food industrial companies in Jordan.