DC Field | Value | Language |
dc.contributor.author | إياد أحمد عبّود | - |
dc.contributor.author | علي بني نصر | - |
dc.contributor.author | مشعل الفواز | - |
dc.date.accessioned | 2015-10-01T13:00:07Z | - |
dc.date.available | 2015-10-01T13:00:07Z | - |
dc.date.issued | 2007-11-26 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/688 | - |
dc.description.abstract | الملخص
تبين هذه الدراسة زيادة نسبة مرضى حصيات الكلى في الأردن وتدني نسبة مرضى حصيات الحالب والمرارة، والمكونات المعدنية الأساسية للحصيات البولية هي: حصيات أُوكزالات الكالسيوم، الأكثر انتشارا، حامض اليوريك، السيليكات، حصيات المرارة وتتكون من ثلاثة أنواع: الكلسترولية، الصباغية السوداء، الصباغية البنيَّة. وتُعَد الويلايت (Whewellite) أكثر المكونات المعدنية انتشاراً في الحصيات المختلفة، مع وجود (Uricite، Lautite، Boussingaultite، Butlerite، Vaterite، Geerite، Baratovite، Betafite) وبنسب متفاوتة. أظهرت نتائج التحاليل الكيماوية أن Ca هو المكون الأساسي لحصيات أُوكزالات الكالسيوم وبنسبة أكثر من 60، وسبب ارتفاع نسبته في مياه الشرب ناتج عن عمليات الإذابة المستمرة له من خزانات صخور الكاربونات، بالإضافة إلى تناول الأطعمة والمشروبات التي تحتوي على نسب عالية من Ca (الشوكلاته، الشاي، اللحوم، الأوراق الخضراء). حصيات حامض اليوريك مرتبطه بتناول المواد الغذائية الغنية بالبروتينات واليوريا. وحصيات السيليكات مرتبطة بالحمية الغذائية. ويرتبط تكون حصيات الكولسترول بحدوث مجموعة من العمليات الفسيولوجية غير الطبيعية في الجسم، بالإضافة إلى تأثير مياه الشرب وأنواع الأطعمة المتناولة. ارتفاع تركيز K وNa في الحصيات البولية نتيجة عمليات الري والضخ الجائر. تركيز Mg العالي يعود لصخور الدولومات التي تعتبر مخازن ممتازة للمياه ولتناول بعض أنواع الأدوية والفيتامينات والسوائل الحاوية عليه. تركيز S, P, Fe, Al, Si يعود لوجود المواد الطينية، والكبريت لطبقات الجبس والحديد للمياه الملوثة بسبب أنابيب النقل كذلك بعض أنواع الغذاء، حبوب، لحوم، حليب، بيض تزيد تركيز P في الجسم.
Abstract
This study shows an increase in the percentages of renal stone disease patients in Jordan alongside a decrease of the percentage of ureter and gall stone patients. The main mineral components of the urine stones are calcium oxalate (the dominant), uric acid, and silicates. Gall stones are of three types: cholesterol, black, and brown stones. Whewellite is the most prominent among all types of stones, in addition to the presence of uricite, lautite, boussingaultite, butlerite, vaterite, geerite, baratovite, and betafite in different percentages. The results of the chemical analyses show that Ca is the main component of the calcium oxalate stones in more than 60, mainly because of the high percentage of Ca in drinking water as a result of the continuous dissolving process from carbonate aquifers. Another reason is the diet containing high Ca (Chocolate, tea, meat, green leaves). As for uric acid stones they are closely related to protein rich diet and urea. Silicate stones are also related to diet. The composition of cholesterol stones is linked to the occurrence of some abnormal physiological processes in the human body and the effect of drinking water and the different kinds of food. High concentrations of K and Na in urinary stones are a result of excessive water irrigation. The high concentration of Mg is due to the presence of dolometic rocks that are taken to be good reserve of water and taking some pharmacological materials, vitamins, and drinks containing it. The concentration of Si, Al, Fe, P, and S is a result of the presence of clay and gypsum beds of sulfur, and water contaminated from supplying pipes and some foods, seeds, and meat. Milk and eggs increase the concentration of P in | en_US |
dc.subject | حصى الكلية | en_US |
dc.subject | الجيوكيمياء الطبية | en_US |
dc.subject | توضؤ الأشعة السينية | en_US |
dc.subject | أوكزالات الكالسيوم، | en_US |
dc.subject | حصى المرارة | en_US |
dc.subject | حيود الأشعة السينية | en_US |
dc.subject | حصى المثانة | en_US |
dc.subject | الحصى البولية | en_US |
dc.subject | حصى الحالب | en_US |
dc.title | كيميائية حُصَيَّات المجاري البولية والعوامل البيئية المؤثرة في تكونها والآثار الصحية على الإنسان | en_US |
dc.type | Other | en_US |
Appears in Collections: | المجلد 14 العدد 3
|