DSpace

  Al al-Bayt
University

        AABU-Dspace

        Dspace Home
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/2423
Title: أثر الغذاء في السلوك الإنساني من منظور إسلامي
Authors: حسين, أحمد ضياء الدين
رحال, علاء الدين
صالح, خولة علي
Keywords: -
Issue Date: 25-Oct-2009
Abstract: تهدف هذه الدراسة إلى التعريف بأهم معالم فلسفة التربية الإسلامية في السلوك، وبين موقف الإسلام من الغذاء والتغذية التي أثبتت النصوص التربوية الإسلامية تأثيرها في السلوك الإنساني. كما تناولت الدراسة منافع الغذاء الطيب وأثره الإيجابي في حياة الإنسان، ودوره في المساهمة في إقامة سلوكيات أخلاقية، وتناولت أيضا أضرار الغذاء الخبيث التي تبين علميا مضارها على أجهزة الجسم نفسيا وصحيا وسلوكيا. وقد خلصت الدراسة إلى ضرورة تحري نوعية الغذاء، والتأكيد على التوازن الغذائي ومنافعه في السلوك، ثم بينت دور الأسرة في تعزيز الاتجاهات الغذائية الصحيحة لأفرادها، فالمنافع والأضرار لا تشمل سلوكياتهم فحسب، بل تتعدى إلى سلوكيات الأجيال القادمة. ومن أهم النتائج التي أبرزتها الدراسة أنّ أثر نوعية الغذاء في السلوك الإنساني واضح وثابت في النصوص الشرعية، فهو من العوامل البيئية المؤثرة في السلوك. فضلا عن إبراز أهمية دور الأسرة في تعزيز الاتجاهات الغذائية الصحيحة، والذي قد يسهم في تحقيق فائدة مرجوة للفرد وللمجتمع Abstract The current study identified influencing factors in forming the human behavior in the Islamic education, with special concern being giving to the environmental one articulating the approach adopted by Islam as to nutrition and nutrients. Islamic educational texts were strongly in support of influence of nutrition and nutrients in human behavior. In an attempt to set sharia ground of such approach, the researcher surveyed and analytically studied relevant texts from the holy Koran, honorable sunna, sayings by the companions and arguments by Muslim scholar. The study addressed potential benefits of a good food, its positive effect on human life, and its role in development of good behaviors. In contrast, the study identified detrimental effects of unfavorable food which were scientifically proven to negatively affect body systems from psychological, health, and behavioral aspects. The conclusion from the present study emphasized the importance of electivity in deciding what kind of food to take, stressed on behavioral benefits of a balanced food, and the emergent family role in encouraging favorable food attitudes of its members as the positive and negative effects they might experience would not be restricted to their behaviors rather they might also be experienced by generations to come. To study effects of nutrition in human behavior, the researcher adopted the analytical inductive method for purpose of finding out a divine purport from permitting a good food and prohibiting bad one the fact which was scientifically supported centuries later.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2423
Appears in Collections:مجلد7، عدد2 لسنة 2011

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6.pdf286.59 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.