DSpace

  Al al-Bayt
University

        AABU-Dspace

        Dspace Home
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/1369
Title: ترشيد استهلاك الطعام في ضوء السنة النبوية
Authors: أحمد عبد المولى مناعي
محمد عيسى الشريفين
Keywords: -
Issue Date: 16-May-2011
Abstract: ملخص يتجه هذا البحث إلى معالجة قضية اقتصادية واجتماعية ونفسية في ضوء الحديث النبوي الشريف، هي قضية الترشيد في استهلاك الطعام؛ إذ أكثرَ الناسُ في السرف والتبذير لا سيما في طعامهم وشرابهم حتى خرج الأمر منهم عن حد التعقل. ولا يخفى ما لهذا المسلك من تبعات ثقيلة تنضاف إلى أعباء الأمة. وقد اهتدى الباحثان إلى أن بمكنة الأمة معالجة هذا المرض من خلال اتباع التوجيهات النبوية الكريمة. فقد صُدِّر هذا البحث بتوطئة تكتنف البيان القرآني لقضية الترشيد؛ إيماناً بأن القرآن والسنة في التشريع متلازمان. وكشف هذا البحث من خلال مباحثه الثلاثة وما اكتنفته من مطالب وتفريعات عن المسالك النبوية والطرائق الشرعية في الحد من استهلاك الطعام. فكان ذلك من خلال بيان قيمة المطعوم، وأنه في الحياة وسيلة لا غاية. وأن الحرص على حل ذلك الطعام، وعدم ذمه من أهم وسائل الترشيد فيه. كما بين البحث أن اجتماع الطاعمين على الطعام، وعدم تفرقهم فيه، وأن صفة الجلوس إلى موائد الطعام، وهيئة الآكلين من ضروب الترشيد كذلك. وأخيرا فقد بين لنا أن تنظيم وقت الطعام، واختيار نوعيته مما له سُهْمةً في مسائل الترشيد. وفي الخاتمة رصد الباحثان أهم ما وصلا إليه من نتائج. Abstract This research is about solving an economical, social and psychological issue in the light of the Hadith; it is rationalization of food consumption. This applies when people over consume and overspend, especially in their food and drink until it came out of rationality. Its obvious that this act will lead to heavy consequences to be added to our Nations’ heavy burdens. The two researchers conclude that it is possible to our Islamic nation to overcome this pandemic by the adherence to Prophet Muhammad’s teachings. The research is also divided into three sections and a conclusion, in which both Quran and Hadith were the two inseparable Islamic recourses as the followings: The first section addresses the food value, and it is a mean, not an aim, and praising not cursing it all contribute in regulating food consumption. The second section indicates that food rationalization is connected to the eaters’ gathering, and their forms on food. The third section indicates regulating of food timing, and choosing its quality. In conclusion, the two researchers mentions the most achieved results.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1369
Appears in Collections:مجلد 9، عدد 2-أ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
(5) ترشيد استهلاك أحمد مناعي.pdf666.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.